Header afbeelding

Naaldvilt of velours automatten?

Automatten zijn dus handig en onontbeerlijk, maar wat voor automatten zijn er eigenlijk? Maakt de materiaalkeuze überhaupt nog iets uit? Dat lees je hieronder. 

Onze klanten vragen ons wel eens wat voor materiaal we gebruiken voor onze automatten. Dat is geen gekke vraag, want zo’n automat is heel taai – niet bepaald de stof die je voor een T-shirt gebruikt. Over het algemeen worden er twee materialen gebruikt voor automatten: naaldvilt en velours. Aangezien die termen u waarschijnlijk weinig zeggen, leggen we hieronder uit wat het verschil is tussen automatten van naaldvilt en die van velours. Eerst gaan we echter dieper in op de grondstof.

Echte krachtpatser

De garen die we gebruiken om het tapijt te weven zijn gemaakt van polyamide. Dat is een zeer sterke stof met een bijkomend voordeel: polyamide is vuilwerend. Stoffen met polyamide erin verwerkt worden daardoor veel minder snel vuil dan normale stoffen. Polyamide wordt gemaakt van benzeen, een halffabricaat uit de olie- en gasindustrie. Sommige van onze concurrenten maken gebruik van polypropeen bij de fabricage van hun velours. Dat is goedkoper, maar de kwaliteit ervan is niet te vergelijken met velours van polyamide. De polypropeenmatten worden sneller vuil en belasten het milieu meer dan polyamidematten.

Velours

Velours is een textielproduct met een zogenaamde pool. Hierdoor voelt het weefseloppervlak zacht aan en heeft het een matte glans. Voor onze automatten maken we gebruik van zogenaamd tuftvelours. Het principe achter tuften lijkt op dat van een naaimachine. Een van tevoren ingestelde lengte aan garen wordt met behulp van een naald door een rug geprikt. Hierdoor ontstaan er allemaal lussen, die vervolgens tijdens het tuften worden losgesneden.

Naaldvilt

Naaldvilt wordt op een andere manier geproduceerd dan velours. Bij naaldvilt worden polypropyleenvezels van verschillende kleuren zodanig vermengd dat de juiste kleurstructuur wordt verkregen. Daarna worden de vezels met elkaar verweven op een wel heel speciale manier: de vezellaag wordt doorboord door duizenden naalden. Die naalden zijn voorzien van weerhaken, waardoor de vezels in elkaar vast komen te zitten. We gebruiken voor naaldviltmatten polypropyleen omdat we kwaliteit boven kwantiteit stellen.

De voordelen van velours

U vraagt zich nu zonder twijfel af welke automat het meest geschikt voor u is. Goed nieuws: automatten van zowel velours als van naaldvilt zijn kwalitatief uitmuntend; de ene soort doet niet onder voor de ander. Onze velours automatten zijn het meest comfortabel en stralen luxe uit. Daardoor ogen ze een stuk gelikter dan de automatten van naaldvilt. Wanneer u het interieur van uw auto dus net dat beetje extra wilt geven, is een automattenset van velours een goede keuze.

De voordelen van naaldvilt

Bent u daarentegen op zoek een automat en vindt u luxe niet heel belangrijk, dan is een automattenset van naaldvilt u op het lijf geschreven. Kleine vuiltjes, zoals zand en gruis, zijn op een mat van naaldvilt minder goed zichtbaar dan op een mat van velours. Daarentegen blijft er sneller grover vuil, zoals modder, in een mat van naaldvilt haken. U raadt het al: dat komt door de talloze weerhaakjes in de stof. In de praktijk komt het erop neer dat matten van naaldvilt een stuk minder eenvoudig schoon te maken zijn. Velours heeft ook een iets langere levensduur, maar is wel duurder.

Of u nu een betaalbare naaldviltmat of een velours mat koopt: dankzij gebruikmaking van hoogwaardige grondstoffen als polyamide weet u zeker dat u degelijke, robuuste automatten in huis haalt.

 

Bestel hier uw automatten

Artboard Created with Sketch.

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.