Artboard Created with Sketch.

Automatten schoonmaken

Het schoonmaken van automatten kan soms een lastige klus zijn. Vooral als je automatten erg vervuild zijn en alleen een stofzuiger niet voldoende is. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je automatten weer netjes schoon te krijgen. In dit artikel vertellen we je alles over het schoonmaken van je automatten.

 

Automatten krijgen het vaak zwaar te verduren

De automatten in je auto krijgen het vaak zwaar te verduren. We nemen allerlei vuil mee onder de zolen van onze schoenen en het meeste van dit vuil komt terecht op de automatten. En dan hebben we het helemaal nog niet gehad over regen- of sneeuwachtige dagen waarbij er modder of strooizout aan de zolen van je schoenen blijft plakken. 

Automatten reinigen met een stofzuiger

De meest eenvoudige manier om je automatten te reinigen is natuurlijk met een stofzuiger of gewoon met de hand. Het uitkloppen zal ervoor zorgen dat het meeste vuil loslaat en wat er achterblijft is eenvoudig te verwijderen met een stofzuiger. (Omdat er vaak zand in je automatten zit is het verstandig om een industriële stofzuiger te gebruiken of de stofzuiger bij de wasstraat.) 

Hardnekkig vuil verwijderen

Maar wat doe je als je matten niet alleen geteisterd worden door zand en stof maar ook door hardnekkige vervuiling zoals pekel of olie? Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen om je automatten mee te reinigen, wel moet je opletten met wat je gebruikt. Schoonmaakmiddelen kunnen er namelijk ook voor zorgen dat het tapijt van je automatten wordt aangetast. 

Onze speciale tapijtreiniger zorgt voor schone matten zonder dat deze aangetast worden. 

Probeer het met water

Een goede tip is om het eerst te proberen met water. Maak een borstel nat en begin voorzichtig te schrobben. Schrob het vuil met een vloeiende beweging uit de automatten. Is het vuil te hardnekkig en krijg je het niet voor elkaar met water en een borstel? Dan gaan we naar de volgende stap.

Je kunt proberen om je automatten met een milde allesreiniger schoon te maken. Let op dat het middel wat je gebruikt niet te geconcentreerd is. Dit kan ervoor zorgen dat het tapijt van je matten aangetast wordt.

Werkwijze automatten schoonmaken met zuiveringszout

  • Het is belangrijk om je automatten uit de auto te halen als je ze gaat schoonmaken. Vooral als je water gaat gebruiken is het niet aan te raden je matten in de auto te laten liggen. 
  • Verwijder allereerst het loszittende vuil door je automatten te stofzuigen.
  • Vervolgens kun je zuiveringszout gebruiken om vervelende vlekken of luchtjes uit je automatten te verwijderen. 
  • Meng water met zuiveringszout en breng dit aan op een borstel 
  • Schrob de matten schoon met de borstel. Zuiveringszout zorgt ervoor dat naast vlekken ook vieze luchtjes uit de matten verdwijnen.
  • Laat de matten drogen voordat je ze teruglegt in de auto. 

 

 

Uitstekend beoordeeld!

"Top service, top kwaliteit"

9 / 10

Automatten in de wasmachine?

Sommige mensen vragen zich af of automatten ook in de wasmachine kunnen. Niet heel gek bedacht maar helaas, dit is sterk af te raden. Automatten bevatten naast tapijt ook een anti slip rug die kan bestaan uit verschillende materialen. Het anti slip materiaal op de rug van de mat kan aangetast worden door de wasmachine. Heb je automatten met een logo? Het logo kan verkleuren door de wasmachine. Doe je matten daarom dus nooit in de wasmachine.

 

Met een strijkijzer op je automatten

Een strijkijzer gebruiken om je automatten mee te reinigen? Dat klinkt best vreemd. Toch is het niet vreemd als je het strijkijzer op de juiste wijze weet in te zetten. Naast een strijkijzer heb je een stuk bakpapier nodig. Wellicht te vinden in de voorraadkast.

Het gebruiken van een strijkijzer en een stuk bakpapier is wel echt het laatste redmiddel om je matten mee te reinigen. Leg het papier op de automat en ga er voorzichtig overheen met het strijkijzer. De kans is groot dat het vuil in het bakpapier trekt maar het kan ook zo zijn dat de vlekken niet minder maar juist erger worden. 

Worden de vlekken erger? Dan heb je alles geprobeerd en zal je nieuwe automatten moeten kopen. Nieuwe automatten kopen doe je eenvoudig via de configurator aan de bovenzijde van deze website. Als je besluit om onze automatten op maat aan te schaffen ben je verzekerd van de beste kwaliteit en heb je bovendien een garantietermijn die kan oplopen tot 4 jaar. Just Carpets.nl is dé automattenshop van Nederland

Sluiten

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.