Header afbeelding

7 tips voor wandelen in de herfst

Maak jij graag een mooie wandeling? De herfst is volop in aantocht en in Nederland is dit met de bossen in fraaie herfstkleuren misschien wel de mooiste tijd om heerlijk te wandelen. Het bos hult zich in de meest bijzondere kleuren en vormen, paddestoelen schieten uit de grond, de bladeren veranderen van kleur en de grond ligt vol met eikeltjes, beukennootjes en kastanjes.

Toch zijn er in de herfst een aantal zaken om rekening mee te houden voor je eropuit trekt. Het weer wordt immers onberekenbaar waardoor je voorbereid moet zijn op temperatuurschommelingen, flinke regenbuien en windstoten. Hierdoor kun je een nat pak oplopen en kan je kleding vies worden. 

Met deze 7 tips staat niets een mooie herfstwandeling nog in de weg!

1. Kies een mooie herfstroute

Met de meest prachtige herfstkleuren, voedsel in overvloed voor dieren als eekhoorns, herten en wilde zwijnen en prachtige paddestoelen die opkomen tussen de afgevallen bladeren is de herfst één van de fijnste periodes voor een flinke wandeltocht in eigen land.

Profiteer optimaal van het natuurschoon door de juiste wandelroute voor de herfst te kiezen. Vooral boswandelingen zijn prachtig in het najaar, maar ook de heide en duingebieden, met hun prachtige bessen en frisse zeelucht, zijn een aanrader in de herfst. 

Organisaties als de ANWB en Natuurmonumenten hebben verschillende wandelroutes voor de mooiste herfstwandelingen uitgezet. Loop bijvoorbeeld door de Utrechtse Heuvelrug, in de uitgestrekte bossen van Nationaal Park de Hoge Veluwe of geniet van een van de mooiste bossen van Nederland bij de Sallandse Heuvelrug. 

2. Vertrek op tijd

In de herfst worden de dagen korter en vooral in het begin van het najaar, als de klok nog geen uur is teruggezet, kun je je snel vergissen in hoe snel het donker wordt. Daarom is het belangrijk hier rekening mee te houden in je planning, vooral als je voor een langere wandeling op pad gaat. 

In de zomer blijft het lang licht en bovendien is het zelfs als de zon al onder is nog lekker warm. In de herfst wordt het daarentegen snel donker, vooral in het bos, en de temperaturen zakken snel na zonsondergang. 

Vind je het juist mooi om in het donker te wandelen? Zorg dan voor een goede zaklamp of een hoofdlamp met volle batterijen. 

3. Neem regenkleding mee

Het lijkt misschien overbodig om aan te stippen, maar in het najaar is het van groot belang om regenkleding mee te nemen. Je kunt immers op ieder moment overvallen worden door regenbuien. Omdat de temperatuur lager ligt in het najaar kun je het erg koud krijgen als je doorweekt raakt. 

Met een goede regenjas blijft je kleding onder je jas droog en kun je gewoon verder wandelen, zelfs als het met bakken uit de hemel komt. Is het een mooie dag en wordt er weinig neerslag verwacht? Dan kun je er ook voor kiezen om een lichte poncho in je rugzak te stoppen.

4. Houd rekening met slechte paden

Paden die er in de zomer prachtig bij liggen, kunnen in het najaar veranderen in een modderpoel. Kies daarom de juiste schoenen als je gaat wandelen over onverharde paden. Witte gympen kun je tijdens een enkele wandeling door een modderachtig gebied blijvend verpesten. Kies daarom voor goede wandelschoenen, kaplaarzen of andere schoenen die wel tegen een stootje kunnen en best vies mogen worden. Houd er ook rekening mee dat je de vuile schoenen eventueel nog mee terug moet nemen in de auto.

5. Neem warme kleding mee

Zeker in de herfst kun je tijdens het wandelen geconfronteerd worden met flinke temperatuurschommelingen. Als de zon schijnt, is het nog lekker warm en heb je misschien niet eens een jas nodig, maar als het bewolkt wordt, het gaat waaien of het begint te regenen, zakken de temperaturen snel. Bereid je voor op dit onstuimige weer. Zorg altijd voor voldoende warme kleding en kleed je het liefst in laagjes. Zo kun je wat kleding uitdoen als het warm wordt en krijg je het niet koud als de temperatuur zakt. 

6. Bescherm je auto met rubberen automatten

Als je na het wandelen terugkomt bij de auto is de kans groot dat je kleding en vooral je schoenen onder de modder zitten. Als je dan direct de auto instapt, wordt de bekleding op de vloeren nat en modderig. Met op maat gemaakte rubber automatten bescherm je het interieur van je auto. 

Omdat de automatten op maat gemaakt zijn, passen ze perfect in de auto. Je hebt dus geen last van naden en kieren, waar vuil en modder tussen kan gaan zitten. De automatten zijn eenvoudig uit de auto te halen en schoon te maken met wat water of onder een hogedrukspuit. 

7. Zorg voor goede kofferbakbescherming

Naast goede automatten kun je ook je bagageruimte beschermen met rubberen kofferbakbescherming. Zo kun je natte kleding, vuile schoenen en andere wandelattributen veilig in de kofferbak opbergen. Net als de automatten is ook de kofferbakbescherming op maat gemaakt voor jouw auto. We hebben ieder automodel zorgvuldig opgemeten en de kofferbakmatten vervolgens volledig op maat gemaakt. 

Als je kiest voor een kofferbakmat met bumperbescherming weet je bovendien zeker dat je de bumper niet beschadigt tijdens het in- en uitladen van de auto. De rubberen kofferbakbescherming fungeert bovendien als een goede hondenmat in de auto. Ideaal als je de hond mee wil nemen tijdens een wandeling. 

Artboard Created with Sketch.

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.