Header afbeelding

Je auto interieur reinigen in 7 stappen

Je kent het waarschijnlijk wel; Helemaal voorover gebukt en met één knie op de stoel probeer je met de stofzuiger net in dat ene hoekje te komen.. Helaas! De stofzuiger is net niet krachtig genoeg om het laatste stof tussen de stoelen vandaan te zuigen. Het reinigen van het interieur van de auto is niet iets waar veel mensen voor warmlopen. Toch is het voor het behoud van je auto belangrijk om ook de binnenkant van de auto regelmatig te reinigen. Hoe je dat zo effectief mogelijk doet? Dat lees je hieronder. 

Stap 1: verwijder alle rommel

Voordat je je auto interieur gaat reinigen is het belangrijk om eerst alle rommel te verwijderen. Dat betekent dat er niks op de bekleding ligt, niks op het dashboard en dat alle grotere afvalstukken zijn verwijderd. Zo kun je straks prettig doorwerken zonder dat je telkens wordt belemmerd door rondslingerd vuil. 

Stap 2: Middenconsole en het dashboard

Nu kunnen we daadwerkelijk beginnen met het systematisch schoonmaken van de auto. We beginnen hierbij met het dashboard en de middenconsole. Dat doen we met name omdat op deze plekken vaak enorm veel stof te vinden is. Ook zitten er veel vingerafdrukken. Dat geeft het interieur van je auto al heel snel een vrij vies en rommelig uiterlijk. Gelukkig is dit vrij snel op te lossen.

Een goede schoonmaakbeurt is voldoende om je interieur weer helemaal te laten herstellen. Uiteraard zijn er voor het auto interieur reinigen producten op de markt, en ook voor deze stap zijn er voldoende materialen. Wat je het beste kunt kopen zijn speciale soort reinigingsmiddelen, die niet bijtend zijn maar wel effectief stof en vet verwijderen.

Zorg daarnaast voor zachte doekjes, die niets kapot maken maar waarmee je wel stevig kunt poetsen. Naast dat het poetsen van dit gebied direct zorgt voor een opgeruimd geheel, is het sowieso een verstandige plek om je poetsbeurt te starten. Doordat hier veel stof zit kun je dit allemaal naar beneden laten gaan, waar het op de vloer terechtkomt. Omdat je dit later nog aanpakt en hier stofzuigt is dat helemaal prima. Net zoals altijd met poetsen werk je ook in de auto zoveel mogelijk van boven naar beneden.

Stap 3: de autoruiten van binnenuit schoonmaken

De autoruiten aan de buitenkant zijn bij veel mensen vaak prima schoon, maar de binnenkant is minstens zo belangrijk. Toch zie je dat hier vaak nog wat minder aandacht aan wordt besteed. Dat is jammer, want er is vaak veel vuil te vinden. Vette vingers, stof en allerlei soort vuil dat met name door de circulatie van lucht op de autoruiten terecht komt, het zorgt voor veel viezigheid. Met name de voorruit is hierdoor vaak erg vies, en dat is ook nog eens het meest gevaarlijk.

Het zicht kan hierdoor een stuk minder worden, vooral wanneer de zon schijnt. Dat kan uiteraard leiden tot allerlei gevaarlijke situaties. Je kunt deze situaties voorkomen door met een goede autoruitenreiniger de aanslag en het andere vuil te verwijderen, waardoor je geen last meer hebt van de verblindende schittering van de zon. Je autoruiten op een goede manier schoonhouden doe je dus het beste met een speciale ruitenreiniger. Je sprayt dit dan simpelweg op de ruiten en wrijft het vervolgens met een zachte doek droog. Op die manier voorkom je krassen.

Stap 4: de bekleding en de portieren

De bekleding van je auto is natuurlijk super belangrijk. Niet alleen heeft het grote invloed op hoe je interieur eruit ziet, omdat je erop zit is het qua hygiëne ook zeer belangrijk. Vooral zachte binnenbekleding heeft het zwaar te verduren in elke auto, of je nou stof of leer in je auto hebt. Elke vlek valt op. Wanneer we het hebben over het schoonmaken van je bekleding is het wel een groot verschil of het gaat om stof of leer. Je hebt gelukkig voor zowel leer als stof speciale reinigingsproducten.

Alle producten hiervoor hebben als doel het verwijderen van vlekken en ongewenste geuren uit de bekleding. Wel is het zo dat leer meer voeding en bescherming nodig heeft dan stof. Je kunt natuurlijk ook altijd nog je auto interieur reinigen met stoomreiniger, waarbij je het echt grondig aanpakt. Het is zeker geen slecht idee om dit zo nu en dan te doen.

Stap 5: De vloerbekleding en automatten

Een vraag die we nog wel eens voorbij horen komen rondom vieze automatten is; moet je automatten reinigen of nieuwe kopen? Die vraag is natuurlijk voor elke situatie verschillend, maar in elk geval geldt dat het belangrijk is om je automatten en vloerbekleding goed bij te houden. Dan is een poetsbeurt vaak voldoende. Je begint hieraan wanneer de voorgaande stappen zijn doorlopen. De eerste stap hierbij is het stofzuigen, wat prima kan met een gewone stofzuiger. Deze heeft vaak voldoende hulpstukken. Heb je die niet? Schaf dan hulpstukken aan waarmee je alle delen van je auto interieur kunt bereiken.

Er zijn tegenwoordig ook heel veel draadloze stofzuigers met een goede werking. Deze zijn wat kleiner en makkelijker te hanteren, zeker in de auto. Bovendien hoef je dan niet te strooien met de draad. Bij voorkeur gebruik bij het stofzuigen van de bekleding een borstel, zodat er geen beschadigingen ontstaan. Vergeet ook de bagageruimte niet. Na het stofzuigen kun je de vloerbedekking en matten reinigen met een speciale reiniger. 

Zijn je automatten versleten of laat het bevestigingssysteem los? Kies dan zeker voor een nieuw set automatten. Schuivende automatten zijn erg gevaarlijk. Bij Just Carpets produceren en verkopen we op maat gemaakte automatten voor meer dan 3.000 modellen. Nieuwe automatten nodig? Navigeer dan eenvoudig via de onderstaande configurator naar jouw merk en model.

Stap 6: je auto interieur ontdoen van vieze geuren

Wanneer je veel tijd doorbrengt in je auto komen hier vervelende luchtjes in. Hoe netjes je ook bent en wat je er ook aandoet, dit is onontkoombaar. Dat komt door de omgeving waarin je rijdt of je auto parkeert, en daarnaast door het ventilatiesysteem. Etensluchtjes, geur van dieren of wellicht rooklucht blijft nou eenmaal heel erg hangen. De eerste stap is dan altijd het verwijderen van de oorzaak van de lucht, anders ben je de symptomen aan het bestrijden.

Daarnaast kan het zijn dat de geur komt van iets dat je over het hoofd ziet, en dan werkt een geurverwijderaar ook niet zoals je zou willen. Daarna kun je dan met een speciale geurverwijderaar de lucht uit je auto halen. Deze middelen kunnen afrekenen met de meest hardnekkige luchtjes in de auto. Hierbij is het overigens verstandig om tegelijkertijd het interieurfilter van je auto te vervangen. Deze reinigt namelijk de lucht via het airco of ventilatie systeem, en moet regelmatig worden vervangen. Ook dit kan de oorzaak van vieze luchtjes zijn. Vergeet dit dus niet!

Stap 7: maak het af met een parfum

Parfum in de auto? Jazeker. De finishing touch van een interieur dat lekker ruikt is een goede autoparfum. Je kunt deze tegenwoordig op allerlei plekken krijgen, in allerlei verschillende geuren. Je kunt zo’n parfum aan je binnenspiegel hangen of je koopt een spuitbus die je af en toe sprayt. Er zijn ook nog andere vormen. Kies een geur waarin je graag bent en laat je auto altijd heerlijk en fris ruiken!

Met deze stappen is jouw auto interieur altijd helemaal fris en schoon. Je doet dit idealiter gezien elke 3 maanden ongeveer. Je auto interieur reinigen is een klusje dat waarschijnlijk niet je favoriet is, maar achteraf ben je meestal maar wat blij met het resultaat! 

Artboard Created with Sketch.

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.