De natte en koude weersomstandigheden in de winter kunnen voor ongemakken zorgen, je auto beschadigen en jou zelfs in gevaar brengen als je niet goed bent voorbereid. Om jezelf en je auto te beschermen tegen eventuele extreme weersontwikkelingen, is het belangrijk om de tijd te nemen je auto winterklaar te maken.
Zo zorg je ervoor dat je auto heel blijft en voorkom je ongelukken. Als je jouw auto op de juiste manier winterklaar maakt, sta je nooit voor een dichte deur en houd je het interieur eenvoudig schoon.
Lees snel verder om erachter te komen hoe je jouw auto voorbereidt op de lagere temperaturen die Moeder Natuur voor je in petto heeft.
1. Antivries en koelvloeistof controleren
De koelvloeistof in de auto zorgt ervoor dat je motor niet te warm wordt tijdens het rijden. Koelvloeistof bestaat uit een mix van water, additieven en antivries.
Sommige mensen vullen de koelvloeistof bij met water. In de winter is dit niet verstandig, want door de hogere verhouding water ten opzichte van de antivries kan de vloeistof bevriezen. Dit kan je motor beschadigen. Zorg dus dat je het koelvloeistofpeil controleert en de koelvloeistof bijvult.
Voeg zelf geen antivries toe aan de koelvloeistof. Hierdoor kunnen er vlokken in de vloeistof ontstaan die de motor beschadigen.
2. Ruitenwissers controleren
In de winter is het tevens belangrijk om te zorgen voor ruitenwisservloeistof met antivries. Zo vriezen je ruitenwissers minder snel vast aan de voorruit en voorkom je dat de ruitensproeier niet meer werkt.
Zijn je ruitenwissers vastgevroren?
- Tik ze voorzichtig los met je ruitenkrabber
- Maak de voorruit ijsvrij met de ruitenkrabber en ruitontdooierspray
- Controleer of er ruitensproeier uit de ruitenwissers komt
- Is de ruitensproeier vloeistof bevroren? Vul deze dan bij met een antivries variant
Om vastgevroren ruitenwissers te voorkomen kun je een beschermhoesje om de ruitenwissers doen.
Zijn je ruitenwissers al wat ouder? Dan wordt het rubber vaak harder, vooral in de winter. In dat geval kun je de rubberen ruitenwisserbladen vervangen voor nieuwe. Zo voorkom je dat ze de autoruit beschadigen.
3. Bandendruk controleren
Door het koude weer in de winter, neemt de druk in je banden automatisch af. Pomp ze daarom extra op in de winter. Voeg 0,2 bar extra bandenspanning toe aan de referentiespanning die staat aangegeven in het boekje van je auto.
4. Winterbanden monteren
Winterbanden hebben een dieper profiel en een zachtere rubbersamenstelling en bieden daarom meer grip. Bij glad weer zorgt dit voor een kortere remweg. Bij verwachte sneeuw en ijzel is het onverstandig om de weg op te gaan zonder winterbanden.
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel landen wel. Als je op wintersport gaat met de auto ontkom je er daardoor bijna niet aan winterbanden te moeten installeren.
5. Zorg voor rubberen automatten
Modder, sneeuw, strooizout en natte bladeren: in de winter loop je al snel vuiligheid je auto in die je interieur kan beschadigen. Vooral strooizout is schadelijk voor de bekleding in je auto.
Zelfs als je je vuile schoenen uitdoet en in de kofferbak gooit, kan dit de bekleding van je kofferbak beschadigen. Modder en ander vuil trekken in het tapijt en zijn er vrijwel onmogelijk uit te wassen.
Daarom is het verstandig om de vloermatten in je auto te vervangen. Kies voor op maat gemaakte rubberen automatten en rubberen kofferbakmatten. Deze zijn gemakkelijk uit te nemen en schoon te maken. Vocht, modder en andere rommel blijven op de automatten liggen en zijn vervolgens eenvoudig af te spoelen.
6. Winterolie
Als het kouder wordt, dan wordt de olie iets dikker, waardoor het moeilijker alle te smeren onderdelen bereikt.
Omdat we in Nederland vrijwel nooit temperaturen onder de -30 ºC hebben, kan de olie niet bevriezen, maar het kan als het erg koud is toch verstandig zijn om de olie te vervangen voor een winterolie. Zo blijven alle onderdelen goed gesmeerd.
Kies voor een olie waarbij het eerste getal lager en tweede getal hoger is. Bijvoorbeeld 5W-30 of 5W-40.
7. Slotontdooiers
Heb je tijdens een flinke sneeuwbui weleens buiten de auto gestaan en kon je niet meer naar binnen omdat het slot dichtgevroren was? Zodra het vriest loop je het risico op een vastgevroren slot. Zorg daarom dat je altijd slotontdooier in huis of in de schuur hebt staan. Spuit een beetje slotontdooier op het slot, laat het even inwerken en je kunt je auto weer in.
Bewaar de slotontdooier niet in de auto. Als het slot is dichtgevroren kun je er immers niet bij.
8. Portieren insmeren met talkpoeder
In de winter kun je te maken krijgen met vastgevroren portieren. Als de rubbers van je deur een beetje vochtig zijn en je de auto vervolgens parkeert, kunnen ze ‘s nachts vastvriezen. Door de rubbers in te smeren met een beetje talkpoeder, voorkom je dit.
Zijn je portieren toch dichtgevroren, dan kun je een zakje warm water of een kruik tegen de deur houden of een warme föhn op de randen van de portier richten om ze te ontdooien. Richt een hete föhn nooit direct op het raam, want door het temperatuurverschil loop je het risico dat de ruit barst.
9. Zorg dat je een krabber bij je hebt
Het lijkt zo eenvoudig, maar ijs van je voorruit krabben is lastiger dan de meeste mensen denken.
Als je een bevroren voorruit hebt, is het allereerst belangrijk om een goede ijskrabber te hebben. Dit moet er eentje zijn die geen krassen veroorzaakt op je voorruit (wat lang niet altijd het geval is!). Vooral ruitenkrabbers met een messing lemmet krijgen over het algemeen goede beoordelingen.
Daarnaast is het verstandig om ruitontdooier in voorraad te hebben. Dit is een spray die ervoor zorgt dat het ijs wat ontdooit. Hierdoor kun je het makkelijker van de ruit krabben.
Wat je in ieder geval nooit moet doen is een emmer met heet water over je voorruit gooien. Door het temperatuurverschil tussen het hete water en het bevroren glas, zal de voorruit barsten.
10. Een laagje wax over de auto
Zout tast de laklaag van je auto aan. Als je in de winter veel op de weg bent, dan is het haast onvermijdelijk dat je strooizout op je auto krijgt. De pekel die over de weg gestrooid wordt bij kans op sneeuw of ijzel spat namelijk op door de auto’s die voor je rijden.
Je kunt je auto hiertegen beschermen door het exterieur in te smeren met een laagje wax. Breng de wax vooral aan op onderdelen van je auto waar snel sneeuw en zout vast komen te zitten, zoals achter de wielen, op de zijpanelen en op het rooster. Zodoende bescherm je de verf tegen strooizout en ander vuil.
11. Check de remmen
Door gladde weersomstandigheden komt er meer druk te staan op je remmen. Bovendien slijten de remmen sneller door strooizout. Controleer de remmen in de winter daarom regelmatig. Zo kun je ze op tijd vervangen als dat nodig is en voorkom je ongelukken.
Conclusie
Het winterklaar maken van je auto is dus belangrijk om je voertuig goed te laten rijden en je veiligheid op de weg te garanderen. Door enkele preventieve maatregelen te nemen, zoals het bijvullen van de koelvloeistof, het monteren van winterbanden, en het bewaren van een ijskrabber en ruitontdooier in je auto, kun je de kans op grote problemen deze winter minimaliseren.
Bovendien kunnen rubberen automatten en kofferbakbescherming het interieur van je auto beschermen tegen de natte en zoute omstandigheden die in deze tijd van het jaar veel voorkomen.