Header afbeelding

Beslagen ramen in je auto? Met deze tips verhelp je het

Je kent het vast wel, je komt in de ochtend bij je auto en je ziet dat de ramen volledig beslagen zijn. Dat is natuurlijk vrij vervelend, zeker wanneer je snel had willen vertrekken. Als je dan ook nog eens geen airconditioning hebt moet je behoorlijk aan de slag met een droge doek. Als je echt pech hebt moet je bij lage temperaturen zelfs aan de binnenkant van je ruiten krabben. Daarom gaan we kijken naar hoe die condens ontstaat, en vooral wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat de condens aan de binnenkant van je ruiten?


Koude lucht slaat minder vocht op dan warme lucht. Daarom ontstaan er sneller beslagen ruiten in de koude en natte seizoenen. In de nacht zal de vochtigheid die de auto binnen is gekomen condenseren. Hoe minder de auto gebruikt wordt, hoe meer je er over het algemeen last van hebt. Daarom zie je vaak dat bijvoorbeeld een tweede auto in een gezin veel last heeft van condensvorming op de ruiten. Wanneer je veel in de auto rijdt zal het vocht veel sneller verdwijnen, en heb je dus minder last van dit probleem. Hieraan kun je dus weinig doen, maar een andere reden van beslagen ruiten is verwaarlozing. En daartegen kun je wel wat doen. Wij hebben hiervoor acht tips op een rijtje gezet. Mocht je die acht tips allemaal opvolgen en de ramen willen nog steeds niet droog worden, dan moet je waarschijnlijk een bezoekje brengen aan een monteur.

Zorg dat de afvoerkanalen schoon zijn


De afvoerkanalen voor regenwater kunnen door bijvoorbeeld bladeren of ander vuil worden geblokkeerd. Hierdoor zal het water zich ophopen en kan het na een tijdje door sijpelen naar het interieur, met condens op de ramen als gevolg. Deze afvoerkanalen bevinden zich tussen de motorkap en de voorruit, eventueel in het zonnedak en soms ook nog aan de achterkant van de auto. Je kunt het vuil enigszins proberen te verwijderen. Je kunt controleren of dit is gelukt door er wat water doorheen te laten stromen. Wanneer je dit af en toe doet maakt dit al veel verschil.

Vervang de binnenfilter


Een andere mogelijke oorzaak van condens in de auto is een verstopt interieurfilter. Als hier veel stof en ander vuil in zit kan de lucht mogelijk niet meer optimaal circuleren. Hierdoor zullen bacteriƫn en schimmels ook meer kans krijgen, waardoor dit ook voor je gezondheid niet optimaal is. En het mooie is, een filter heb je al voor een paar tientjes. Het is dus verstandig om deze regelmatig te (laten) vervangen.

Verwijder vocht


Je kunt er ook voor zorgen dat de ventilatiekanalen open staan, maar zorg ervoor dat deze niet staat ingesteld op de recirculatiestand. Het voertuig wordt dan namelijk niet ontlucht, en het vocht blijft in je auto. Het is daarom het beste om de ventilatie en de verwarming in te schakelen. Omdat warme lucht meer vocht opneemt heeft dit een positief effect. Het is ook handig om de ramen soms even kort open te doen.

Gebruik je airco ook in de winter


De airco wordt in de zomer natuurlijk veel gebruikt, maar is ook in de winter heel handig. Hierdoor worden afdichtingen gesmeerd, ophoping voorkomen en kunnen bacteriƫn en nare geurtjes naar buiten. Daarbij zal de airco ook nog eens vocht uit je auto verwijderen, win win dus!

Houd je auto zoveel mogelijk droog


Dit is natuurlijk een geval, voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je zoveel mogelijk vocht buiten de deur houdt heb je ook minder problemen. Veel vocht komt binnen via natte kleding. Doe die dan zoveel mogelijk uit. Heb je een natte jas? Leg deze dan in de kofferbak, zodat de bekleding van de stoelen dit vocht niet kan opnemen.(Tip: Een rubber kofferbakmat zorgt ervoor dat vocht niet in je auto achterblijft als je deze af en toe droogmaakt.) Als je hele natte automatten hebt kun je deze buiten de auto laten drogen. En wanneer je auto in een droge ruimte staat, thuis in de garage of in een parkeergarage, kun je de ramen daar open zetten.

Maak gebruik van een ontvochtiger


Je kunt met speciale vochtabsorberende producten de binnenlucht drogen. Je hebt deze kussentjes al voor 10 euro, en je kunt ze gewoon verwerken in je interieur. Deze kussentjes verwijderen vocht uit de lucht en kunnen wanneer ze vol zijn opnieuw worden gebruikt door ze op de kachel te leggen. Ideaal om het vocht in je auto te verminderen.

Shampoo


Shampoo in je auto? Jazeker, dit kan ook helpen. Je kunt de ruit een beetje inwrijven met shampoo of schoonmaakmiddel, dit zal de voorruit tegen dampaanslag beschermen.

Denk aan onderhoud


Je auto goed onderhouden of dit laten doen is ook belangrijk. Wanneer pakkingen of rubbers slijten zal het minder vocht tegenhouden. Laat dit daarom regelmatig nakijken zodat je geen last hebt van overmatig vocht.

Artboard Created with Sketch.

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.