Header afbeelding

Met de auto op wintersport: Waar let je op?

Ben je van plan om dit jaar op wintersport te gaan? Met de auto op wintersport gaan is over het algemeen de makkelijkste en voordeligste manier. Je hebt voldoende ruimte om je ski's, snowboard en andere benodigdheden op te bergen en kunt op de plek van bestemming direct gebruik maken van je eigen auto.

Door de winterse omstandigheden zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden als je met de auto op wintersport gaat. Doe je voordeel met onze handige tips en zorg dat je auto de wintersport overleeft.

Hoe overleeft je auto de wintersport?

Sneeuw en vrieskou, een volgepakte kofferbak en honderden kilometers afstand te overbruggen: als je met de auto op wintersport gaat, wordt er het nodige gevraagd van je voertuig. 

Het laatste wat je wilt, is dat je stil komt te staan langs de snelweg. Daarom is het onder andere belangrijk dat je auto in een goede staat verkeert voor je vertrekt. Doe daarom een speciale wintercheck voor je afreist. In de garage kan men controleren of de accu, remmen, het oliepeil en de ruitenwissers allemaal nog naar behoren werken. 

Zo weet je zeker dat alles in orde is en dat je met vertrouwen de bergwegen naar en op jouw wintersportbestemming kunt trotseren. 

Als je dat nog niet gedaan hebt, kun je direct de winterbanden onder de auto laten zetten. 

Op wintersport met een elektrische auto

Wanneer je met een elektrische auto op wintersport gaat, dan zijn er nog wat extra zaken om rekening mee te houden. Veel elektrische auto’s hebben bijvoorbeeld een lagere actieradius als het koud is. Dit komt onder andere doordat kou een nadelige invloed heeft op de luchtweerstand en de accu warm gehouden moet worden.

Bovendien is het verbruik hoger doordat je zelf meer gebruikmaakt van de kachel en stoelverwarming. Daarnaast is in lang niet alle landen de laadinfrastructuur zo geavanceerd als in Nederland. Zorg dus vooraf dat je weet waar je onderweg de accu op kunt laden en stem je reisschema hierop af. Zo voorkom je dat je langs de kant van de weg komt te staan. 

Wat heb je nodig?

Als je met een auto op wintersport gaat, zijn een aantal onderdelen essentieel. Met deze hulpmiddelen zorg je niet alleen dat je jouw bepakking veilig en makkelijk kunt vervoeren, je voorkomt ook dat je auto vies wordt en beschadigd raakt. 

Dakkoffer

Een dakkoffer is een bagagebox voor op het dak van je auto. Het is de ideale manier om de opbergruimte van je auto te vergroten en je spullen in op te bergen als je met de auto op vakantie gaat. Er bestaan bovendien ook speciale skikoffers. Deze zijn iets langer zodat je ski’s erin passen. 

Dak- en skikoffer zijn er in uiteenlopende maten. Houd er rekening mee dat niet iedere dakkoffer op iedere auto past. De inhoud van een dakkoffer varieert van 200 tot meer dan 600 liter. Gemiddeld heb je per persoon ongeveer 100 liter opbergruimte nodig als je op wintersport gaat. 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn absoluut noodzakelijk als je met de auto op wintersport wilt. Bij hevige sneeuwval bieden ze extra grip en veiligheid. Zelfs als je winterbanden hebt, komt het in populaire skigebieden vaak genoeg voor dat de sneeuw zo diep en de weg zo glad is, dat sneeuwkettingen omleggen de enige mogelijkheid is om verantwoord te kunnen rijden.

Zorg daarom dat je voor vertrek de juiste sneeuwkettingen koopt. Verdiep je goed in welk formaat je nodig hebt. Oefen het liefst eens met het omleggen van de sneeuwkettingen. Ook is het belangrijk om je in te lezen in de regels: check vooraf wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn op jouw wintersportbestemming?

Winterbanden

Als je op skivakantie gaat, dan zijn winterbanden een must. Niet alleen zorgen ze ervoor dat je extra grip hebt onder gladde omstandigheden, in sommige landen zijn ze ook verplicht. In Duitsland krijg je bijvoorbeeld een boete van 60 euro als je geen winterbanden hebt en een boete van 80 euro als je daardoor het verkeer belemmert.

In de volgende landen zijn winterbanden verplicht:

 • Duitsland
 • Finland
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Luxemburg
 • Zweden
 • Zwitserland

In Frankrijk en Italië zijn winterbanden onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde gebieden een verplichting.

Rubberen automatten

Het is bijna onontkoombaar dat er tijdens de wintersport sneeuw, vocht en strooizout in je auto belandt. De pekel kan het interieur van je auto beschadigen. Zorg daarom ten eerste dat je je schoenen goed uitklopt voor je de auto instapt. 

Daarnaast is het verstandig om de vloermatten in je auto te vervangen voor rubberen automatten

Rubber is goed bestand tegen strooizout. Sneeuw, vocht en pekel blijven op de rubberen vloermatten liggen. Deze zijn makkelijk uitneembaar en af te spoelen. Zo voorkom je dat het interieur van je auto beschadigd raakt. 

Kofferbakbescherming

Na het skiën of snowboarden gooien de meeste mensen hun skischoenen in de kofferbak. Als ze geen dakkoffer hebben worden ook de ski’s en skistokken zelf in de kofferbak opgeborgen. Zoals hierboven al aangestipt kunnen vocht en strooizout echter zorgen voor beschadigingen. 

Daarom kun je de standaard matten in je kofferbak beter vervangen voor rubberen kofferbakmatten. Deze beschermen je kofferbak en zijn makkelijk uit te nemen en schoon te maken. 

Kofferbakbescherming komt overigens niet alleen tijdens de wintersport, maar het hele jaar door van pas. Zo zijn de matten bijvoorbeeld geschikt om je auto schoon te houden na het wandelen in de herfst of als je een hond hebt.

Een oude handdoek

Een oude handdoek komt altijd van pas tijdens de wintersport. Je komt namelijk regelmatig in situaties terecht waar je bijvoorbeeld je schoenen of skischoenen even schoon en droog wilt maken voordat je de auto instapt. Zo houd je je auto schoon en voorkom je dat je interieur beschadigd raakt door strooizout en vocht. 

Een schep en ijskrabber

Je wordt ‘s ochtends wakker en er ligt een pak sneeuw op en rond je auto; het ziet er romantisch uit, maar als je geen schep en ijskrabber bij je hebt, dan zit je met een probleem. Je zult je auto namelijk eerst uit moeten graven voor je de deur opent. Als je dat niet doet, komt er sneeuw in je auto terecht.

Met een sneeuwschep kun je de auto uitgraven. Vervolgens kun je met een borstel de sneeuw van de auto af vegen. Krab daarna het ijs van de ramen.

Checklist auto wintersport

 • Winterbanden
 • Sneeuwkettingen
 • Rubber automatten
 • Kofferbakmatten
 • Oude handdoek
 • Sneeuwschep
 • IJskrabber
 • Borstel
 • Antivries
 • Zaklamp (voor als je ‘s nacht sneeuwkettingen om moet leggen)
 • EHBO-set (verplicht in Oostenrijk)
 • Veiligheidshesjes
 • Vignetten
 • Handschoenen (voor het omdoen van de sneeuwkettingen)
Artboard Created with Sketch.

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.