Header afbeelding

Vlekken in de bekleding van je auto

De meeste mensen zorgen er over het algemeen goed voor dat de buitenkant van de auto regelmatig wordt schoongemaakt. Logisch, maar de binnenkant is natuurlijk niet minder van belang. Sterker nog, daar breng je redelijk wat tijd door. Het is daarom goed om ook hier de nodige aandacht aan te besteden. Denk aan stofzuigen en het schoonmaken van je ramen. Ook de bekleding van je auto verdiend zo nu en dan wat aandacht. Al helemaal wanneer hier vlekken in zitten. Wij geven 7 praktische tips!

Gebruik geen sop


Het reinigen van de bekleding doe je niet met water en zeep. Deze manier is te nat voor het schoonmaken van de bekleding. Daarnaast zorgt het behandelen van je bekleding met een sopje ervoor dat de vuilafstotende laag op de bekleding weg gaat. Ook de resten van een sopje trekken snel vuil aan. Al met al; gebruik dus geen sopje!

Eerst stofzuigen


Stofzuigen klinkt misschien eenvoudig, maar is het perfecte begin van het reinigen van het interieur van je auto. We bedoelen dan natuurlijk wel een grondige stofzuigbeurt, waarbij je eerst al het stof en rommel op zuigt en hierbij de naden vooral niet vergeet. Het is aan te raden om hiervoor een smalle stofzuigmond te gebruiken. Met een compressor kun je eventueel nog achterblijvend vuil wegblazen. Heb je last van modder in je auto? Borstel het los en zuig het op. Er zijn ook speciale autostofzuigers, voor als je het echt goed wilt aanpakken.

Ga verder met een reiniger voor de bekleding


Je bekleding reinigen doe je het beste met een speciale reiniger. Dit is dan vaak een soort schuim of een spray. Je spuit dit op de stoel, geeft het de tijd om in te werken en verwijdert het vervolgens weer. Als je echt last hebt van hardnekkige vlekken kun je dit wat dieper in laten werken door gebruiken te maken van een borstel.

Droog je bekleding daarna


Wanneer je de bekleding hebt behandeld met een reiniger is het tijd voor het drogen van de bekleding. Hierbij kun je het beste zoveel mogelijk deppen, en dus niet drogen. Het drogen van je bekleding is heel belangrijk, omdat er anders nieuwe vlekken kunnen ontstaan van het reinigingsmiddel of van het water. Eventueel zou je het nog kunnen drogen met een föhn.

Stoomreiniger gebruiken?


Bij het schoonmaken van je bekleding zijn sprays en reinigingsmiddelen zaken waar meteen aan wordt gedacht. Maar buiten dit zijn er nog meer handige hulpmiddelen waar je gebruik van zou kunnen maken. Een stoomreiniger is er hier een van. Je hoeft dit niet per se te gebruiken, maar het kan wel handig zijn. Je vult de reiniger dan met water en een reinigingsmiddel en gaat vervolgens heel nauwkeurig en langzaam de bekleding af. Je moet hiervoor echt ruim de tijd nemen om het goed te doen. Je zou de werking van zo’n stoomreiniger kunnen vergelijken met die van een stofzuiger.

In de categorie huis-, tuin & keuken middelen; azijn


Azijn is natuurlijk goed voor van alles en nog wat. Ook voor vlekken in je bekleding kan azijn heel goed werken. Het beste is dan om gebruik te maken van een mix van witte azijn en baking soda. Vaak gebruikt men hierbij dan een tandenborstel, of een ander soort borstel. Er zijn uiteraard ook speciale varianten voor. Na deze behandeling laat je het uitdrogen en daarna stofzuig je die plek grondig. Behalve voor het verwijderen van vlekken in je bekleding is deze methode ook zeer geschikt voor het verwijderen van nare geuren in de auto.

Wanneer je het liever niet zelf wil doen

Heb je geen tijd of niet de juiste middelen om de bekleding van je auto te reinigen, dan kun je altijd op zoek gaan naar een bedrijf wat gespecialiseerd is in het reiningen van auto interieuren. 
Vaak maken dit soort bedrijven gebruik van speciale apparatuur, zoals stofzuigers met een diepte reiniger. Hierbij wordt er hoge druk reinigingsmiddel in en rondom de bekleding aangebracht, waarbij dit vervolgens met een stofzuiger weer wordt opgezogen. Deze methode werkt heel goed maar is wel redelijk prijzig. Als je de tijd en middelen hebt om het zelf te doen raden we dit daarom altijd aan.

Artboard Created with Sketch.

Hulp nodig?

Service & contact Neem contact op met onze klantenservice

Heb je een vraag? Vind je antwoord snel en gemakkelijk op onze help center pagina.